Pár dnů starý český chléb, klasický bochník, málokoho naláká k přímé konzumaci. Věděli jste ale, že takový chléb může být pokladem v kuchyni a posloužit jako základ pro mnoho lahodných pokrmů? V tomto článku se podíváme na to, jak můžete starý chléb využít a připravit z něj chutné a levné recepty, které potěší celou rodinu.
Proč Neplýtvat Chlebem
Využití starého chleba je nejen ekonomické, ale také ekologické. Snižujete množství potravinového odpadu a přispíváte k udržitelnému způsobu života. Navíc objevíte nové chutě a recepty, které mohou obohatit váš jídelníček.
Klasické Využití Starého Chleba
Nádivky a Sekaná
Starý chléb je ideální pro přípravu nádivky do masa nebo jako přísada do sekané. Nasákne chutě ostatních ingrediencí a dodá pokrmu vláčnost.
- Tip: Namočte chléb v mléce nebo vývaru, vyždímejte a přidejte do směsi s mletým masem, bylinkami a kořením.
Karbanátky a Masové Kuličky
Podobně jako u sekané můžete starý chléb použít k zahuštění a zjemnění karbanátků či masových kuliček.
- Tip: Přidání chleba pomůže spojit ingredience a dodá pokrmu jemnější texturu.
Netradiční Recepty ze Starého Chleba
Chlebové Bramboráčky
Chlebové bramboráčky jsou zajímavou a chutnou alternativou ke klasickým bramborákům.
Ingredience:
- 300 g starého českého chleba (bochníku)
- 250 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 větší brambora (nastrouhaná)
- Sůl a pepř dle chuti
- Majoránka
- Olej na smažení
Postup:
- Chléb nakrájejte na kostky a namočte ve vlažném mléce, dokud nezměkne.
- Přidejte vejce, prolisovaný česnek, nastrouhanou bramboru, sůl, pepř a majoránku.
- Vše důkladně promíchejte do hustší směsi.
- Na pánvi rozehřejte olej a lžící tvořte placičky.
- Smažte z obou stran dozlatova.
- Podávejte teplé s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.
Domácí Chlebová Strouhanka
Starý chléb můžete snadno proměnit v domácí strouhanku, která se hodí na obalování řízků, zahušťování polévek nebo jako posyp na zapékané pokrmy.
Postup:
- Chléb nakrájejte na tenké plátky a nechte úplně vyschnout. Můžete ho sušit při pokojové teplotě nebo v troubě při nízké teplotě (50 °C) s pootevřenými dvířky.
- Suchý chléb rozmixujte nebo nastrouhejte na jemnou strouhanku.
- Skladujte v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě.
Chlebová Polévka (Chlebovka)
Chlebová polévka je tradiční český pokrm, který zahřeje a zasytí.
Ingredience:
- 200 g starého chleba
- 1 litr vývaru (zeleninový nebo masový)
- 1 cibule (nadrobno nakrájená)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- Sůl, pepř, kmín
- Majoránka
- (Volitelně) vejce a nasekaná pažitka na ozdobu
Postup:
- Na sádle osmahněte cibuli do zlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
- Přidejte na kostky nakrájený chléb a zalijte vývarem.
- Ochuťte solí, pepřem a kmínem.
- Vařte na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří a polévka nezhoustne.
- Na závěr přidejte majoránku.
- Podávejte s vejcem vařeným na tvrdo a posypané pažitkou.
Chlebový Pudink
Lahodný sladký dezert, který zužitkuje starý chléb.
Ingredience:
- 300 g starého českého chleba
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 100 g rozinek (namočených v rumu)
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Špetka skořice
- Máslo a strouhanka na vymazání formy
Postup:
- Chléb nakrájejte na malé kousky a namočte v mléce.
- V jiné misce vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Přidejte rozpuštěné máslo, citronovou kůru, skořici a namočené rozinky.
- Směs smíchejte s namočeným chlebem.
- Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Nalijte směs do formy.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
- Podávejte teplé nebo studené, případně s ovocnou omáčkou.
Zemlbába (Žemlovka) z Chleba
Tradiční český pokrm, který lze připravit i ze starého bochníku.
Ingredience:
- 8 krajíců starého českého chleba
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 4 lžíce cukru
- 4 jablka (oloupaná a nakrájená na plátky)
- Hrst mletých vlašských ořechů
- Skořice
- Rozinky (namočené v rumu)
- Máslo na vymazání formy
Postup:
- Smíchejte mléko s vejci a polovinou cukru.
- Krajíce chleba namočte v mléčné směsi.
- Formu vymažte máslem.
- Vrstvěte střídavě chléb, jablka, rozinky, ořechy a posypte skořicí a cukrem.
- Poslední vrstvu by měl tvořit chléb.
- Povrch poklaďte kousky másla.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Podávejte teplé, případně s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.
Krutony z Chleba
Ideální do polévek nebo salátů.
Postup:
- Chléb nakrájejte na malé kostky.
- V misce promíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, solí a oblíbenými bylinkami (např. tymián, rozmarýn).
- Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10–15 minut, dokud nejsou krutony zlatavé a křupavé.
- Nechte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě.
Chlebové Knedlíky
Výborná příloha k omáčkám a dušeným masům.
Ingredience:
- 300 g starého českého chleba
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g hrubé mouky
- Sůl
- Špetka muškátového oříšku
- Nasekaná petrželová nať
Postup:
- Chléb nakrájejte na malé kostičky.
- Zalijte mlékem a nechte nasáknout.
- Přidejte vejce, mouku, sůl, muškátový oříšek a petrželovou nať.
- Vše dobře promíchejte.
- Tvořte kulaté knedlíky.
- Vařte v osolené vodě asi 15 minut.
- Podávejte jako přílohu.
Další Tipy na Využití Starého Chleba
- Chlebová Kaše: Vařený chléb v mléce s cukrem a skořicí jako sladká snídaně nebo večeře.
- Chlebové Tousty se Sýrem: Plátky chleba potřete hořčicí, posypte strouhaným sýrem a zapečte v troubě.
- Chlebové Placky: Směs strouhaného chleba, vajec a bylinek vytvarujte do placek a opečte na pánvi.
Starý český chléb, klasický bochník, rozhodně nepatří do koše. Existuje mnoho způsobů, jak jej kreativně využít a připravit z něj lahodné pokrmy. Nejenže tím ušetříte peníze, ale také snížíte plýtvání potravinami a objevíte nové chutě. Příště, až budete mít doma starší chléb, vyzkoušejte některý z našich receptů a překvapte své blízké chutným jídlem.
Dobrou chuť!