Ačkoliv si Češi myslí, že dobře znají zásady zdravého stravování, nedávný průzkum Barometr FOOD pod záštitou Evropské komise prokázal, že praxe je mnohdy opačná. Alarmující je hlavně nepravidelnost každodenního stravování. Třeba snídani si každý den dopřeje jen 67 procent dotázaných Čechů.
Ještě menší počet osob si každodenně dopřává svačiny. Většina lidí naopak neopomíjí oběd, který si téměř žádný Čech neumí představit studený.
Díky průzkumu Barometr FOOD se podařilo analytikům sestavit i nejběžnější typy jídel. V rámci snídaně Češi preferují mléčné výrobky, které si pravidelně dopřává asi 59 procent lidí. Velmi oblíbené jsou každopádně i cereálie, vejce nebo třeba slané pečivo. K snídani si asi 56 procent lidí pravidelně dopřává teplou kávu.
Pokud se podíváme na obědy, zjistíme, že nejčastěji se skládají z drůbežího nebo hovězího masa. Velmi oblíbenou přílohou jsou těstoviny, rýže nebo brambory.
Průzkum ukázal, že v porovnání s předchozími léty stále roste oblíbenost nealkoholických nápojů. Týká se to hlavně nealkoholického piva. To si totiž alespoň občas dopřává asi třetina dotázaných.
Barometr FOOD rovněž zjistil, že k úpravě jídelníčku se Češi mnohdy odhodlají až pozdě. Ve většině případů za tím stojí zdravotní stav. I tak ale nyní chce své stravovací návyky změnit zhruba 42 procent Čechů, což v porovnání s předchozími lety je poměrně solidní nárůst.