5 koktejlů s čerstvým ovocem

koktejly

Léto se přehouplo do své druhé poloviny a zahrádky překypují zralým ovocem, zeleninou i bylinkami. Aktuálně dozrávají třeba pozdní višně, meruňky, broskve, švestky, hrušky, borůvky, ale i okurky, máta nebo vodní meloun. Co se vší tou úrodou podniknout? Zkuste tyto dokonale čerstvé suroviny zpracovat při přípravě koktejlů. Máme pro vás pět receptur, v nichž právě dozrálé plody skvěle zužitkujete.

Watermelon Cucumber Cooler

  • 4,5 cl ginu
  • 4,5 cl čerstvé melounové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu
  • 2,25 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 4,5 cl sodovky
  • 2 plátky okurky
  • špetka soli

Do šejkru vložte plátky okurky a muddlerem lehce podrťte, aby pustily šťávu. Poté nadávkujte gin, čerstvě vymačkanou šťávu z melounu, cukrový sirup a limetkovou šťávu. Přidejte špetku soli a zasypte ledem. Pořádně prošejkrujte, aby se všechny ingredience propojily, a poté sceďte přes jemné sítko do sklenice typu highball naplněné ledem. Dolijte sodou a ozdobte plátkem okurky.

Byť nejde o běžně pěstovanou plodinu, v našich zeměpisných šířkách se skvěle daří i vodním melounům. Ty v drincích představují dokonale osvěžující složku. Společně s okurkou tvoří výbornou kombinaci, kterou oceníte zejména v horkých srpnových dnech.

Tip: Při použití čerstvého ovoce je často potřeba koktejl před podáváním scedit. Skvěle k tomu poslouží jemné baro sítko.

koktejl Watermelon Cucumber Cooler

White Peach Julep

  • 6 cl bourbonu
  • 3 cl broskvového likéru
  • 1,5 cl čerstvé citronové šťávy
  • ¼ broskve
  • 1 lžička cukru
  • máta

Broskev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Společně s lístky máty ji vložte do šejkru a muddlerem podrťte, aby suroviny pustily šťávu a aroma. Přidejte ostatní ingredience, led a důkladně prošejkrujte. Přeceďte do sklenice naplněné ledem, ozdobte lístky máty a podávejte.

Broskve nepatří mezi nejčastěji používané ovoce do koktejlů. V našich podmínkách se jim ale náramně daří a byla by velká škoda je do drinku nepoužít. V kombinaci s čerstvou mátou a bourbonem vytvoří sladký a svěží drink.

Tip: Některé suroviny – jako čerstvé ovoce nebo bylinky – je před samotným šejkrováním dobré je podrtit, aby pustily všechny vonné látky i chutě. S kvalitním muddlerem se vám to podaří snadno a rychle.

Hugo Spritz

  • 2 cl bezinkový sirupu
  • 10 cl prosecca
  • sodovka
  • 2 plátky limetky
  • máta

Ve vysoké sklenici jemně podrťte plátky limetky a mátu. Přidejte domácí bezinkový sirup a pomalu přilévejte prosecco, aby neztratilo svou perlivost. Dolijte sodovkou, ozdobte plátkem limetky, mátou a podávejte.

Bez je skvělou aromatickou surovinou, kterou často nemusíte ani cíleně pěstovat a můžete si ji nasbírat ve volné přírodě. Je ideální na zpracování a uchovávání – domácí bezinkový sirup se pak hodí do řady koktejlů.

Tip: Vysoké sklenice se doma rozhodně neztratí. Vyberte si na e-shopu Barstore z jednoduchých klasik nebo zdobenějších kousků.

koktejl Hugo Spritz

Sgroppino

  • 6 cl prosecca
  • 1,5 cl vodky
  • kopeček ovocného sorbetu

Všechny ingredience nadávkujte do mísy. Důkladně prošlehejte, dokud směs nebude mít hladkou nadýchanou konzistenci, a podávejte.

Jednoduchý a skvělý italský drink se tradičně připravuje s citronovým sorbetem. Byla by ale škoda nezkusit variantu s ovocným sorbetem z čerstvých surovin. Ten připravíte snadno z rozmixovaného ovoce a pak už si jen užijete ledové osvěžení s kapkou alkoholu.

Tip: Sgroppino se jako jeden z mála míchaných drinků podává ve sklenici na bílé víno. Vyberte si z portfolia Barstore tu, ze které vám bude chutnat nejvíce.

Tomato Tini

  • 6 cl ginu
  • 3 cl vermutu
  • malé rajče nebo ½ lžičky rajčatového protlaku
  • špetka soli

Rajčátko nakrájejte nadrobno a spolu s ledem a ostatními ingrediencemi protřepejte v šejkru. Přes sítko slijte do sklenice, ozdobte lístky bazalky a podávejte.

Ne každý je milovníkem rajčat, ale vyplatí se dát jim šanci. Drink s čerstvým rajčátkem si vás buď podmaní, nebo vám bude bohatě stačit jedna ochutnávka. Chuť je plná, sladká a třeba mezi koktejly najdete svého nového oblíbence. Doporučujeme připravit si domácí protlak z rajčat do zásoby, abyste si mohli nádech léta užívat i v zimních měsících.

Tip: Drinku Tomato Tini sluší sklenice na martini. Koktejl se servíruje bez ledu, proto ji doporučujeme s předstihem vychladit.

koktejl Tomato Tiny