Příprava koktejlů s minimem odpadu

Udržitelnost a snaha o zero waste je jedním z trendů pro rok 2025. V gastronomii rezonuje už několik let – jsou to ostatně právě gastro provozy, kde vzniká nejvíce odpadu a kde se současně vyvíjí největší úsilí o jeho eliminaci. Pro snížení plýtvání stačí i malá změna a rozdíly je poznat v podstatě obratem. Podívejte se s námi na to, jak při přípravě koktejlů myslet na kondici planety i vašeho rozpočtu.

Barmanské koktejly

Snižte odpad! 5 tipů pro udržitelné barmanství

Skladujete správně?

Jste si jistí, že máte správně nastavené lednice a mrazáky? Právě skladováním při špatných teplotách dochází k největšímu plýtvání. Nedostatečně vychlazené suroviny se mohou začít rychleji kazit a plesnivět, proto nepodceňte jejich správné uložení. Dobrou volbou mohou být uzavíratelné krabičky, které udrží ovoce a zeleninu déle čerstvé. Zaměřte se také na suroviny s dlouhou trvanlivostí, jako je sušené nebo konzervované ovoce, zavařeniny nebo sušené vaječné bílky.

tropické ovoce

Organizace práce je základ úspěchu

Spolu se skladováním jde ruku v ruce plánování. Dbejte na pečlivou inventuru baru a s rozmyslem plánujte objednávky až ve chvíli, kdy je to skutečně potřeba. Předejdete tak vyhazování surovin, které jste nestihli včas spotřebovat, nebo už začaly podléhat zkáze. Pokud budete mít ve svých zásobách přehled a jasný řád, bude se vám lépe pracovat a příroda i rozpočet vám poděkují.

Dávkujte ingredience přesně

Při přípravě koktejlů to někdy svádí k nalévání tzv. od oka. U několika drinků rozdíl ani nepostřehneme, ale dokážete si představit, o jaké množství nápoje přijdete v průběhu měsíce nebo celého roku? Proto důsledně dbejte na přesné odměřování a udržujte nádobí v naprosté čistotě. Nejenže naservírujete nápoj správně podle receptury, ale také ušetříte a nebudete plýtvat. Na webu Barstore najdete jiggery a odměrky, díky kterým neuděláte chybu.

Jigger

Suroviny mnoha tváří

Pokud potřebujete jen část suroviny (například dužinu ovoce), co uděláte s jejím zbytkem? V naprosté většině se kůra a jiné části plodů automaticky vyhazují, což je velká škoda. Můžete je totiž vylouhovat nebo z nich vytvořit efektní ozdobu. Z citrusových kůr si také připravíte oleo saccharum. V řadě receptur se používají vaječné bílky. Skvělá příležitost pro uchování žloutku, který pak můžete použít v kuchyni nebo pro výrobu oblíbeného vaječňáku. Několik dnů otevřená lahev vína? Výborná surovina pro výrobu sangrie!

zero waste

Jaká zvolit brčka a slámky?

Při debatách o ekologické stopě se právě brčka stala jakýmsi symbolem přílišného plýtvání. Plastová brčka nahradila papírová, leckdy došlo i experimenty. Pamatujete si třeba drink, který jste vypili pomocí duté těstoviny? V současné době ale výrobci vidí největší potenciál v opakovaně použitelných slámkách. Největší ohlas mají varianty brček ze skla a nerezu, která se dají snadno vyčistit. Nejjednodušší je ale umíchat drink, který si můžete vychutnat jen tak, rovnou ze sklenice. Ruku v ruce se slámkami jde otázka jednorázových nejedlých ozdob, po kterých při přípravě koktejlů saháme. Často zbytečně – estetický zážitek nám stejně dobře poskytne například sušený citrus nebo ovoce, které se dají sníst.

Nemusíte se hned řídit všemi uvedenými doporučeními. Stačí začít jedním – i jeden malý krok může znamenat velkou změnu pro naše životní prostředí.