Podle spotřebitelských průzkumů českého trhu se ukázalo, že až 96 % Čechů někdy v životě grilovalo. Drtivá většina z nich dokonce několikrát do roka. Češi zkrátka grilování zbožňují a při prvních náznacích jara přesunují své vaření do venkovních prostor. Grilují téměř cokoliv – maso, zeleninu či pečivo. Opravdovou explozi chutí ale zažijete s grilovanou rybou. Makrela, losos i tuňák jsou běžné druhy ryb. My vám ale poradíme, jak je jednoduše upravit tak, aby si ostatní mysleli, že vám při jejich přípravě pomáhal šéfkuchař rybí restaurace Nordsee.
Plněná grilovaná makrela
Doba přípravy: asi 25 minut
Ingredience (4 osoby):
4 makrely od NORDSEE, 350 g každá
2 stroužky česneku
1 snítka tymiánu
1 snítka meduňky
1 čajová lžička mořské soli od NORDSEE
Černý pepř
Olivový olej
4 grilovací kleště na ryby
Postup:
Makrely omyjte pod tekoucí studenou vodou. Vysušte papírovým ubrouskem a prokrojte dle ilustrace. Oloupejte česnek a do každé makrely vložte 1 polovinu stroužku česneku, 2 lístky tymiánu a 4 až 6 lístků meduňky. Okořeňte vnitřek makrel mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Grilování si usnadníte použitím grilovacích kleští na ryby od NORDSEE. Než ryby vložíte dovnitř, potřete kleště olivovým olejem. Makrely jsou hotovy zhruba po 15 minutách na grilu (pravidelně obracejte). Jako přílohu doporučujeme v alobalu pečené brambory s tzatziki, čerstvý farmářský chléb a olivy.Grilovaný filet z lososa „Pesto“
Doba přípravy: asi 15 minut
Ingredience (4 osoby)
4 marinované filety z lososa „Pesto“ od NORDSEE
4 rajčata
4 kukuřičné klasy
1 polévková lžíce olivového oleje
1 citron
1 ciabatta
Postup:
Nastavte grilovací mřížku do dostatečné výšky nad uhlí. Potřete ji olivovým olejem a zhruba 15 minut grilujte kukuřičné klasy. Po prvních pěti minutách grilování přidejte na gril rajčata a lososové filety „Pesto“ kůží dolů. Klasy průběžně obracejte, filety pouze jednou. Vše naaranžujte na velký talíř a obložte čtvrtkami citronu. Servírujte s krajíčky čerstvé ciabatty.