Léto se přehouplo do své druhé poloviny a zahrádky překypují zralým ovocem, zeleninou i bylinkami. Aktuálně dozrávají třeba pozdní višně, meruňky, broskve, švestky, hrušky, borůvky, ale i okurky, máta nebo vodní meloun. Co se vší tou úrodou podniknout? Zkuste tyto dokonale čerstvé suroviny zpracovat při přípravě koktejlů. Máme pro vás pět receptur, v nichž právě dozrálé plody skvěle zužitkujete.
Watermelon Cucumber Cooler
- 4,5 cl ginu
- 4,5 cl čerstvé melounové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- 2,25 cl čerstvé limetkové šťávy
- 4,5 cl sodovky
- 2 plátky okurky
- špetka soli
Do šejkru vložte plátky okurky a muddlerem lehce podrťte, aby pustily šťávu. Poté nadávkujte gin, čerstvě vymačkanou šťávu z melounu, cukrový sirup a limetkovou šťávu. Přidejte špetku soli a zasypte ledem. Pořádně prošejkrujte, aby se všechny ingredience propojily, a poté sceďte přes jemné sítko do sklenice typu highball naplněné ledem. Dolijte sodou a ozdobte plátkem okurky.
Byť nejde o běžně pěstovanou plodinu, v našich zeměpisných šířkách se skvěle daří i vodním melounům. Ty v drincích představují dokonale osvěžující složku. Společně s okurkou tvoří výbornou kombinaci, kterou oceníte zejména v horkých srpnových dnech.
Tip: Při použití čerstvého ovoce je často potřeba koktejl před podáváním scedit. Skvěle k tomu poslouží jemné barové sítko.
White Peach Julep
- 6 cl bourbonu
- 3 cl broskvového likéru
- 1,5 cl čerstvé citronové šťávy
- ¼ broskve
- 1 lžička cukru
- máta
Broskev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Společně s lístky máty ji vložte do šejkru a muddlerem podrťte, aby suroviny pustily šťávu a aroma. Přidejte ostatní ingredience, led a důkladně prošejkrujte. Přeceďte do sklenice naplněné ledem, ozdobte lístky máty a podávejte.
Broskve nepatří mezi nejčastěji používané ovoce do koktejlů. V našich podmínkách se jim ale náramně daří a byla by velká škoda je do drinku nepoužít. V kombinaci s čerstvou mátou a bourbonem vytvoří sladký a svěží drink.
Tip: Některé suroviny – jako čerstvé ovoce nebo bylinky – je před samotným šejkrováním dobré je podrtit, aby pustily všechny vonné látky i chutě. S kvalitním muddlerem se vám to podaří snadno a rychle.
Hugo Spritz
- 2 cl bezinkový sirupu
- 10 cl prosecca
- sodovka
- 2 plátky limetky
- máta
Ve vysoké sklenici jemně podrťte plátky limetky a mátu. Přidejte domácí bezinkový sirup a pomalu přilévejte prosecco, aby neztratilo svou perlivost. Dolijte sodovkou, ozdobte plátkem limetky, mátou a podávejte.
Bez je skvělou aromatickou surovinou, kterou často nemusíte ani cíleně pěstovat a můžete si ji nasbírat ve volné přírodě. Je ideální na zpracování a uchovávání – domácí bezinkový sirup se pak hodí do řady koktejlů.
Tip: Vysoké sklenice se doma rozhodně neztratí. Vyberte si na e-shopu Barstore z jednoduchých klasik nebo zdobenějších kousků.
Sgroppino
- 6 cl prosecca
- 1,5 cl vodky
- kopeček ovocného sorbetu
Všechny ingredience nadávkujte do mísy. Důkladně prošlehejte, dokud směs nebude mít hladkou nadýchanou konzistenci, a podávejte.
Jednoduchý a skvělý italský drink se tradičně připravuje s citronovým sorbetem. Byla by ale škoda nezkusit variantu s ovocným sorbetem z čerstvých surovin. Ten připravíte snadno z rozmixovaného ovoce a pak už si jen užijete ledové osvěžení s kapkou alkoholu.
Tip: Sgroppino se jako jeden z mála míchaných drinků podává ve sklenici na bílé víno. Vyberte si z portfolia Barstore tu, ze které vám bude chutnat nejvíce.
Tomato Tini
- 6 cl ginu
- 3 cl vermutu
- malé rajče nebo ½ lžičky rajčatového protlaku
- špetka soli
Rajčátko nakrájejte nadrobno a spolu s ledem a ostatními ingrediencemi protřepejte v šejkru. Přes sítko slijte do sklenice, ozdobte lístky bazalky a podávejte.
Ne každý je milovníkem rajčat, ale vyplatí se dát jim šanci. Drink s čerstvým rajčátkem si vás buď podmaní, nebo vám bude bohatě stačit jedna ochutnávka. Chuť je plná, sladká a třeba mezi koktejly najdete svého nového oblíbence. Doporučujeme připravit si domácí protlak z rajčat do zásoby, abyste si mohli nádech léta užívat i v zimních měsících.
Tip: Drinku Tomato Tini sluší sklenice na martini. Koktejl se servíruje bez ledu, proto ji doporučujeme s předstihem vychladit.